Bakanlar Yumaklı ve Kacır, GAP Hassas Tarım 2. Faz Tanıtım Töreni’ne katıldı

“`html

GAP Eylem Planı ile Sulama Altyapısı Gelişiyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, GAP Eylem Planı çerçevesinde 10,6 milyon dekarlık alanın sulamaya açılmasının hedeflendiğini belirterek, “Bu hedeflerden üçte ikisini şu anda tamamladık. Kalan kısmı da 2032 yılına kadar bitirmeyi planlıyoruz.” ifadesini kullandı.

Bakan Yumaklı, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde gerçekleşen GAP Hassas Tarım 2. Faz Tanıtım Töreni’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile birlikte bulunmaktaydı.

Yumaklı, GAP’ın bu verimli topraklarının, gıda arz güvenliğinin temel unsurlarından biri olduğunu ve son 22 yılda bölgeye önemli yatırım yapıldığını kaydetti.

GAP bölgesindeki 9 şehirde güçlü bir tarım ve ormancılık altyapısı kurduklarını belirten Yumaklı, “GAP Eylem Planı ile 10,6 milyon dekarlık alanın sulanması hedefleniyordu. Üçte iki oranında tamamladık, kalan kısmı 2032’ye kadar bitirmeyi düşünüyoruz. Fırat ve Dicle havzasındaki bu projelerin tamamlanmasıyla ekonomimizin yılda yaklaşık 7 milyar dolarlık bir gelir elde edeceği öngörülmektedir. Aynı zamanda, 1,3 milyon kişiye de istihdam sağlanmış olacak.” şeklinde konuştu.

Yumaklı, Avrupa Birliği ile gerçekleştirdikleri yoğun müzakereler sonucunda Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Şırnak, Siirt ve Batman’ın IPARD desteklerinden yararlanmaya başladığını duyurdu.

Yaptıkları yatırımlar sayesinde GAP bölgesinde tarımsal üretim miktarının iki katına çıktığını vurgulayan Yumaklı, “Son 22 yılda sağladığımız desteklerle bitkisel üretimimiz 2 kat, büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığımız 2 kat, kanatlı hayvan sayımız 3 kat, su ürünleri üretimimiz 9 kat ve bal üretimimiz 7 kat artış sağladı. Bu sayede GAP bölgesinin tarımsal hasılasını 18 yılda 22 kat artırdık ve tarımsal ihracatımız 56 kat yükselerek 5,6 milyar dolara çıktı.” ifadelerini kullandı.

Şehirler İmalat Merkezi Haline Geldi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, GAP Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında düzenlenen etkinliğin verimli geçmesini temenni etti.

Kacır, Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin ötesine taşıma yönündeki politikaları hayata geçirdiklerini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde her bölgenin potansiyelini sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla değerlendirdiklerini açıklığa kavuşturdu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni yatırım, istihdam, üretim ve ihracat ile buluşturduklarını ifade eden Kacır, “Son 22 yılda GAP bölgesinde 20 Organize Sanayi Bölgesi kurduk ve burada 360 bin yeni istihdam sağladık. Yatırım teşvik sistemimizle toplamda 1,1 trilyon lira yatırımla 710 binden fazla nitelikli istihdam oluşturduk.” dedi.

Kacır, GAP bölgesinin potansiyelinin artmasıyla birlikte, bu şehirlerin üretim üssü haline geldiğini vurguladı. İhracat rakamlarıyla ilgili olarak şunları ekledi: “Batman’ın ihracatı 597 kat artarak 600 bin dolardan 359 milyon dolara, Şanlıurfa’nın ihracatı 55 kat artarak 7 milyon dolardan 386 milyon dolara, Diyarbakır’ın ihracatı 47 kat artarak 7 milyon dolardan 329 milyon dolara ve Gaziantep’in ihracatı 16 kat artarak 619 milyon dolardan 10,7 milyar dolara ulaştı. Bölgenin toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 1,8’den yüzde 5,3’e çıktı. Bu topraklar artık ekonomik büyümenin merkezi konumuna geldi.” şeklinde konuştu.

Kacır, GAP Bölge Kalkınma İdaresi aracılığıyla sürdürülebilir kalkınma projelerine de destek verdiklerini ve son 11 yılda 1038 projeye 6,6 milyar lira destek sağladıklarını hatırlattı.

Ayrıca, iki yıl önce devreye aldıkları Küçük Ölçekli Tarımsal Sulama Programı ile birlikte 318 bin dekar alanı sulamaya açtıklarına da dikkat çekti. Gelecek yıl itibarıyla 49 bin kişiye istihdam sağlayacak 52 bin 500 dekar alanı daha sulayacaklarını sözlerine ekledi.

Kacır, Organik Tarım, Tarımsal Altyapı ve Kırsal Kalkınma projeleri ile 172 bin dekarlık alanın bitkisel üretime kazandırıldığını ve 15 farklı üründe marka oluşturduklarını ifade etti.

Gıda Güvenliği İçin GAP Bölgesi Kilit Öneme Sahip

Bakan Kacır, bölgeyi bütüncül bir şekilde kalkındırmayı amaçlayan “Entegre Kırsal Kalkınma Programı”nın ilk fazının tamamlandığını dile getirdi. Kacır, “Yeni Nesil Entegre Kırsal Kalkınma Programı’nı (GAP Entegre 2.0) başlattık. Tarımsal Eğitim ve Yayım Programı (TEYAP) ile bugüne kadar 80 binden fazla çiftçiye eğitim verdik. Şu anda 675 bin hektar tarım alanını sulamaya açmayı başardık. GAP bölgesini Türkiye’nin gıda ambarı haline getirmekteyiz.” dedi.

Bakan Kacır, “GAP Eylem Planı kapsamında sulanabilir alanı 1 milyon 60 bin hektara çıkarmayı hedefliyoruz. Sulama alanlarının genişlemesiyle birlikte ülkemizin ihtiyaç duyduğu yağlı bitkiler, sebze ve meyve üretimi artacak ve GAP bölgesi gıda güvenliğinde en önemli aktör olacaktır.” şeklinde konuştu.

Bu tarihi topraklar, kendi kendine yetebilecek ve dünyanın tarım merkezlerinden biri olma potansiyeline sahip olduğunu kaydeden Kacır, tarımsal süreçlerin daha etkili yönetilmesi amacıyla teknolojinin kullanıldığını belirtti. “Gıda güvenliği, çevresel sürdürülebilirlik ve sosyal refah arasında bir denge sağlama imkanımız var.” dedi.

Bakanlık olarak Türkiye’de tarımsal kapasiteyi artırmak için teknolojiye yoğun destek verdiklerini vurgulayan Kacır, tarım teknoloji alanındaki 235 girişim ile 23 AR-GE merkezine destek sağladıklarını ifade etti.

Kacır, GAP bölgesinde hassas tarım uygulamaları çerçevesinde veri setleri oluşturduklarını ve bu veriler doğrultusunda yerli yazılımlar geliştirdiklerini belirtti. Ayrıca, çiftçilerin tarımsal süreçlerini daha iyi yönetebilmeleri için karar destek mekanizmaları üzerinde çalışmalara başladıklarını aktardı.

Yeni GAP Eylem Planı Yolda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde GAP bölgesinde iki eylem planının başarıyla hayata geçirildiğine dikkat çeken Kacır, “Yeni bir eylem planının hayata geçirileceğini müjdelemek istiyorum. Bu plan, sulama hedeflerine ulaşım sağlayacak ve bölgenin kalkınmasında önemli rol oynayacak.” dedi.

Kacır, “2024-2028 GAP Eylem Planı detaylarını önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız. Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile GAP bölgemizin her şehrini nitelikli yatırımlarla buluşturacak çalışmalar yapıyoruz.” diyerek, toplam yatırım tutarının 12 milyar liraya yaklaşan 36 projeyi tanımladıklarını ve bu projelerin bölge halkına katkı sağlayacağını belirtti.

Konuşmaların sonunda, projeye katkıda bulunanlara plaket takdim edildi. Etkinliğe TBMM Başkanvekili ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Bekir Bozdağ, Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar ve diğer davetliler katıldı.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir