Türk futbolunu kim yönetiyor… Değişen düzenin yeni aktörleri: 4B-1R’ye ne oldu

Posted by

Serdar Ali Çelikler, “Türk futbolunun yeni aktörleri” başlıklı yazısında şunları kaleme aldı:

Yaklaşık son 20 senedir Türk futbolu için, “4B-1R’den yönetilir” denirdi.

4B:

• Beylerbeyi

• Başakşehir

• Balmumcu (Artık 5. Levent’teler)

• Bağcılar

1R ise Riva elbette..

• Önce Beylerbeyi’ne operasyon yapıldı. 9 Temmuz öğle saatlerine kadar Beylerbeyi’nin kapı gibi arkasında durduğu Servet Yardımcı yeni başkandı. 9 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Washington’a gitmeden evvel yapılan son bir görüşme sonrası Servet Yardımcı by-pass edildi ve Beylerbeyi düştü..

• Büyükekşi’yi TFF Başkanı yapan 2 güç Cemal Kalyoncu ve Göksel Gümüşdağ’dı. “Yardımcı gelmesin ama Büyükekşi de olmasın” diyen Gümüşdağ ve Kalyoncu lobisi; daha ideal biri bulunmayınca “Büyükekşi bir süre daha devam etsin” fikrine geldi. Amaç az farklı bir seçim galibiyeti ile Büyükekşi’nin devam etmesiydi. Ama o lobi de 5 oyla kaybetti. İşin tuhafı; ağır bir biçimde Yardımcı ekibi karşıtı olan Kalyoncu’ların holdinginde en yetkili isimlerden biri olan Mustafa Hacıkerimoğlu’nun da İbrahim Hacıosmanoğlu lehine çalışmasıydı. Zaten Büyükekşi’nin temel hatası buydu. Yardımcı/Beylerbeyi karşıtlığını kendine destek sanması. Başakşehir de artık aktör olmaktan uzaklaştı.

• Eski Balmumcu, yeni 5. Levent Trabzonlu olduğundan Hacıosmanoğlu döneminde de etkin olur. Ancak İHO yönetiminin bir başka Trabzonlu destekçisi daha var: Haluk Ulusoy.

Ulusoy yeniden ve etkin biçimde futbol aktörlüğüne dönüş adımını attı.

• Bir diğer Trabzonlu yeni aktör de Ekrem İmamoğlu. Yardımcı-Büyükekşi çekişmesinde hiç ortalarda gözükmeyen İmamoğlu, İHO adına destekçilerden biri oldu.

• Doğu Karadeniz; özellikle Trabzonluların her siyasi görüşten yeniden aktör olduğu futbol dünyasında en büyük etkenlerden biri de Mecnun Odyakmaz. Anadolu; bilhassa orta-doğu Anadolu kulüpleri üzerinde büyük etkisi olan Mecnun Odyakmaz’ın özgül ağırlığı; yeni futbol dünyasını Doğu Karadeniz – Orta / Doğu Anadolu aksına kaydırdı.

• Futbol dünyasının yeni döneminde etkili aktörlerden biri de artık Ali Koç’tur. Arkasında daha sonra İHO saflarına geçecek birçok güç olan Büyükekşi’nin devrilmesi konusunda büyük etkisi vardır. Kasımpaşa – Karagümrük gibi İstanbul kulüpleri ve özellikle Doğu Karadeniz – Orta/Doğu Anadolu aksı dışındaki bölgelerdeki etkinliği ciddi anlamda yüksek.

Mecnun Odyakmaz ile dostluğunun etkisi de İHO’nun seçim günü kendisine teşekkür etmesi şeklinde yansıdı. Kendisini eleştiren Kayserispor Başkanı da dahil 19 kulübün 18’inin isteğiyle Kulüpler Birliği Başkanlığı’na devam etmesi ciddi göstergedir.

Ali Koç bu andan itibaren miting falan gibi işlerle uğraşmaz, saha içi meselelere odaklanırsa etkinliğini daha da artırır.

• Eğer kendi kulübünde başkanlığa devam ederse Hasan Arat da yeni dönemin etkili aktörlerinden biri olur. Trabzon etkisi malum; Ertuğrul Doğan, kendisi aksini istemediği sürece ciddi aktör olmaya devam eder.

• Yeni yönetimde dostumuz Ural Aküzüm ve Ceyhun Kazancı’nın görev alacak olması her takımın; genel olarak Türk futbolunun lehinedir.

Değişen futbol düzeninde yeni aktörler bunlar. Başkan İHO mu kalır başkası mı olur bilemeyiz ama bu yeni aks ve yeni aktörler bir süre daha buradalar. Onları yıkmak kolay olmaz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir